I måndags var det höstdagjämningen- härmed är sommaren officiellt över, hösten är astronomiskt sett utlyst och det varar nu fram till vintersolståndet den 22 december klockan 05:19, som sträcker sig fram till vårdagjämningen.Nu blir det mörkare och mörkare och kallare en lång tid framöver. Tänk på att se till att barnen har med sig varma kläder/regnkläder/stövlar för vi är ute varje dag oavsett väder.

I måndags gick vi ut i skogen. Där delade jag in barnen i smågrupper. De fick olika uppdrag att göra. Vi såg och hörde  fågeln Nötväckan. Den låter så roligt nästan som den visslar på oss sa ett av barnen.

I svenskan har vi fortsatt jobba med vårt bokstavsarbete och den här veckans bokstav var Mm. Vi pratar om vad bokstaven heter och hur den låter. Barnen får fundera ut ord som börjar på bokstaven ,som jag skriver på vårt stora blädderblock.
Vi låter tillsammans och pratar om hur man formar munnen och hur ljudet känns i munnen. Vi tittar på bokstaven  och kollar in formen. Jag visar hur man skriver bokstaven rätt. Barnen får skriva bokstaven på tavlan. Efter det får barnen arbeta med bokstaven på olika sätt.

I engelskan har vi tränat på siffrorna 1-20 det här är barnen riktigt bra på.

I matten har vi lärt oss vad addition är och matteorden term+term=summa. Vi har jobbat med siffrorna 4 och 5.
Barnen har fått träna på att addera olika tal mellan 0-5.
En klurig sak som vi har gått igenom den här veckan är : ____+3=5 vilket tal saknas då?Det här kallas för en öppen utsaga och det menas att ett tal är  utelämnad. Här gäller det för barnen att förstå likhetstecknets innebörd. Det här jobbade vi med jättemycket. Lika med betyder att det ska vara lika mycket på båda sidorna av likhetstecknet.

I temat om kroppen har vi lärt oss om skelettet,musklerna och huden. Vi har börjat titta på en serie om kroppen från 1975  i fem delar .Jan Bergqvist berättar om Kroppen där han spelar den tvivlande grabben Kalle och den tålmodigt förklarande Janne.
Vi har även tittat på Vår underbara kropp där vi får träffa  en liten rymdvarelse som kallas för Zork som ställer alla möjliga och omöjliga frågor om människan.

I bilden har barnen gjort jättevackra svampar.Det är små konstnärer som går i klass 1A.
I tekniken tittade vi på en bild på ett rum och vi klurade ut var i rummet det fanns teknik. Barnen fick även berätta om sin bästa tekniska sak i sitt eget rum.
Cecilia tipsar om världens barns facebooksida där är fritidshemmet Rubinen med :
thttps://www.facebook.com/VarldensBarnVarmland15/

Vi har firat Hugo som har fyllt år . Vilgots mamma Lotta var här och hälsade på en dag . Jätteroligt med besök.

Karin hälsas välkommen till oss hon  kommer att göra sin VFU här hos oss under 10 veckor.
Måndag- Skogen skattkärrsfika får tas med
Fredag- läxa till skolan och den skickas hem igen. Idrott- ta med ombyte+handduk.
Trevlig helg önskar vi er///Sofie och Cecilia